De HVK Opleiding

Verwachtingen & Ervaringen

In 2011 behaalde ik mijn MVK-diploma bij Kader. Als groentje stond ik voor de examencommissie mijn scriptie te verdedigen. Mijn presentatievaardigheden waren destijds vergelijkbaar met die van een konijn dat in de koplampen van een auto staarde. Bibberend en stotterend voltooide ik de presentatie en toen ik eindelijk mijn diploma en een fles champagne in ontvangst nam, dacht ik klaar te zijn voor de wereld.

Ik was een MVK'er, had mijn diploma op zak en voelde me onoverwinnelijk! En dan begint het echte werk, het toepassen van wat je hebt geleerd in de echte wereld. Omgaan met situaties die niet rechtstreeks in wetboeken of procedures staan, maar wel om directe en veilige oplossingen vragen.

Mijn echte lessen als veiligheidskundige begonnen daar, met mijn veiligheidsschoenen diep in de modder, hoge torenkranen om me heen, het lawaai van slijpmachines op de achtergrond, terwijl ik zoekend keek of de persoon in die manbak wel of niet correct was vastgehaakt.

Veel jaren gingen voorbij en altijd was er die droom, die droom om mijn HVK-diploma te behalen. Waarom? Vraag je je wellicht af.

Er zijn vele redenen om voor een HVK diploma te gaan. Ik heb er veel gehoord van collega-veiligheidskundigen, klasgenoten en buitenstaanders."Met een HVK diploma sta je niet meer in de blubber"

Laat me je meteen uit die droom halen: zelfs met een HVK-diploma sta je in de blubber en heb je nog steeds een dikke winterjas nodig. "Met een HVK diploma verdien je meer." Ja, dat klopt. "Met een HVK diploma moeten ze naar je luisteren." Dat heeft vooral te maken met overtuigingskracht, kennis en ervaring. Je neemt immers niet je diploma mee naar elke vergadering of discussie... Hoop ik!

Voor mij betekent dat diploma dat ik verder kom, meer kennis opdoe en vooral mezelf blijf ontwikkelen. Ik sta niet graag stil en een goede veiligheidskundige is nooit uitgeleerd. Of het nu een HVK opleiding is of een andere  cursus, de wereld verandert en we zullen moeten mee-evolueren.

 

De HVK opleiding bij Kader

Er zijn een aantal aanbieders voor HVK opleidingen, ik kan je niet vertellen waar je je het beste kan inschrijven. Ik heb mijn MVK diploma bij Kader gehaald, Jaimie ook en voor ons was het de logische keuze om weer met Kader in zee te gaan. We zijn er tevreden over en ze bieden naast een uitgebreide opleiding ook fijne mentors die altijd voor je klaarstaan. 

Ik ben begonnen in februari 2022 en melde me aan in Breda bij het Van der Valk hotel waar ik werd verwezen naar een van de vele zaaltjes. Oef, terug de schoolbanken in en veel nieuwe gezichten. Wat me als eerste opviel waren het aantal vrouwen! We waren met 4en! Dit was nog wel anders in 2011! Toen was ik geloof ik de enige. De les begint en het tempo zit er aardig op. 

 

De MVK Spoedcursus

Waar je tijdens de MVK opleiding ongeveer 9 maanden de tijd krijgt om alle onderwerpen te leren, herhaal je dit tijdens je HVK in de eerste 2,5 maand. Alles.. inclusief een schriftelijk examen en 4 zogenaamde Safety Games. Games, klinkt leuk! Alsof je met de hele klas gezellig aan de borrelnootjes gaat zitten.. Nee dit zijn opdrachten. Opdrachten die tijd kosten, behoorlijk wat tijd en die allemaal afgerond dienen te worden met een voldoende. 

Maar ik worstel me erdoorheen. Rond de opdrachten af, haal mijn examen. Gelukt!! Euforisch zijn we allemaal, wellicht nog de MVK mentaliteit want dit stukje... Het is maar het begin en het is enkel MVK informatie die iets dieper op de stof in gaat. 

 

En toen begon het!

Nog voordat we het doorhadden, ging het gaspedaal nog verder erop. Welkom bij module 2. Ik ga niet teveel van de opleiding verklappen. Maar hier hebben we vooral geleerd hoe we zelf in elkaar zitten en hoe we karakters kunnen herkennen met als doel om te leren hoe je makkelijker kunt communiceren. Weet waar je valkuilen en sterktes zitten. Voor wie mij kent, ik ben vrij no-nonsense. Sta stevig met mijn voeten op de grond en had nogal wat moeite met deze module. Geef mij theorie, geef me iets te leren. In plaats daarvan... Zelfreflectie. 

En hoe langer deze module voorbij is.. hoe meer ik het apprecieer. Nou kan dat het camping syndroom zijn... Drie weken in de regen op een camping in the middel of nowhere zitten, hopen snel weer thuis te zijn en jaren later het erover hebben en dan de foto's zien en zeggen.. Ach wat hadden we het toch leuk! Weet je nog, toen de tent wegwaaide en al onze kleren drijfnat waren? Hilarisch!

Of.. en dit lijkt me logischer, ben ik erachter gekomen dat ik er veel aan gehad heb. Ik kan makkelijker omgaan met mensen die in mijn "allergie zone" zitten en begrijp ook waarom bepaalde mensen me triggeren. Dat ligt niet perse aan die mensen, maar aan mijn karakter. Nu weet ik dat iemand die bijvoorbeeld tradities wilt behouden en minder openstaat voor innoverende ideeën net wat meer overtuiging nodig heeft waarbij je juist benaderd hoe belangrijk het verleden is. 

 

 

We zijn er... nog lang niet!

Twee modules afgerond, 4 opdrachten, 1 examen en een zelfreflectieverslag later volgen er nog 4 modules. Waarvan de module Industriële veiligheid helemaal in mijn straatje past! Met veel plezier volg ik de lessen, ze zijn interessant want ze komen heel kort bij wat ik doe. Werken in de Petro Chemische industrie. Maar... ze zijn lastig!

Seveso, CLP, BRZO, ARIE, Hazop, P&ID, ATEX, LOPA... Ja, het komt allemaal langs. En denk je hier allemaal echt al eens van gehoord te hebben en uit te kunnen leggen wat het is, top! Maar we gaan er veel dieper op in!

We leren hoe we een risicoafstand tussen bedrijven moeten bepalen. Hoe we de kans op een wolkbrand berekenen bij het lossen van een vrachtwagen. En waar wiskunde nooit mijn favoriet vak was, ben ik nu bezig met dit soort berekeningen: 4,0 10-6 (52 x 2) x 0,95 x 0,1 x 0,8 = 3,16 10-5 

Misschien lach je nu en denk je.. dat is toch een simpele som! Don't judge! Ik was vroeger meer voor de talen dan wiskunde en zat liever een mooi Engels boek te lezen dan dit soort berekeningen te doen. Maar het is gelukt!

En dan volgen er nog 3 modules, allemaal specifiek gericht op onderdelen die wij als HVK-er gaan tegenkomen. 

 

Klaar met de lessen

Uiteindelijk is het einde in zicht, we sluiten het laatste examen af en kijken nog eens rond. Wat zijn we allemaal gegroeid! Ik heb ontzettend fijne mensen leren kennen. Sommige werken in dezelfde sector, andere op universiteiten, in de food industrie of op gemeentes. Jammer genoeg ronden we de opleiding niet met de gehele groep af en is er iemand afgehaakt. 

Ik ben trots, trots op de groep en op mezelf, wat wij gepresteerd hebben heeft niets te maken met nooit meer in de blubber staan of meer geld verdienen. 

Waar ik de opleiding begon met veel verwachtingen over bijleren, voel ik me nu een ware student. Nooit had ik geweten hoeveel meer er is. Hoeveel meer wetgeving, procedures, systemen, methodes en theorieën er zijn. Met een lekkere lunch nemen we afscheid van elkaar. Vanaf nu wordt het tijd om eventueel openstaande opdrachten nog af te ronden en te beginnen aan onze scriptie.

 

 

Mag ik je wat vragen?

"Jij volgt toch de HVK opleiding, mag ik je wat vragen?" Ik kan niet meer op mijn vingers tellen hoe vaak me dit gevraagd is. En de vervolgvragen zijn nooit erg verschillend het is altijd "Wat is je scriptieonderwerp?" of "Is het een zware opleiding?"

Over die eerste vraag kan ik kort zijn. Het is mijn scriptieonderwerp, net zoals  het in de toekomst jouw scriptieonderwerp is. Het moet bij jou en je bedrijf passen. Vind een uitdaging in je organisatie en zorg dat die uitdaging vraagt om een aanpak binnen alle functielagen. Vraag om hulp bij je mentor en ik weet zeker dat het je lukt om een goed onderwerp te vinden. 

 

En is het een zware opleiding. Ja, dat is het. Het komt niet aanwaaien, je zult heel veel tijd erin moeten steken. Soms denken dat het bijna vanzelf gaat en een uur later zo gefrustreerd zijn dat je denkt dat het nooit gaat lukken. Je zult plaats moeten maken op uw boekenplank en deze extra moeten verstevigen want je krijgt bergen aan studiemateriaal. Je zult er veel tijd voor moeten vrijmaken naast je werk en veel tijd in de schoolbanken zitten. Je zult lessen moeten volgen van soms hele interessante mensen die met passie over hun vak spreken en soms lessen van mensen waarbij je geen klik hebt. Je zult er allemaal doorheen moeten. En dan nog.... in de blubber staan want als veiligheidskundige dienen we altijd te weten waar we het over hebben, wij zullen nooit enkel vanuit een bureau kunnen werken. Wij zullen meer verdienen maar ons werk krijgt ook nog meer inhoud en uitdagingen. 

Ik heb in ieder geval geen minuut spijt gehad dat ik aan dit avontuur ben begonnen! En het zou mij nooit gelukt zijn zonder alle steun van de mensen om me heen!

Op dit moment ben ik bezig aan mijn scriptie. Wellicht zal ik in de toekomst hier ook nog eens een blog aan wijden.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog, benader me via het contactformulier op de website of via Linkedin.